Meld je aan voor de maandelijkse ThinkTriple Tips en ontvang direct ‘De Kunst van het Zakelijk Verleiden’ met maar liefst 20 handige tips om meer rendement te halen uit je netwerk.
Een visie wordt vaak geassocieerd met waar je uiteindelijk naar toe wil, het hogere doel. Dat is inderdaad wat we willen. Toch om dat te beantwoorden is het handig het begrip ‘visie’ breder te bekijken. Visie is eerder dynamisch en actief dan een statisch gegeven. Je kunt het daarom ook omschrijven met de vraag: Wat zie je als je kijkt?
Met de visie bepaal je de context waarbinnen jouw bedrijf opereert. Deze context geeft jouw strategie houvast. Want in de strategie stippel je de route uit om die langetermijndoelstellingen te realiseren. Maar op de eerste plaats moet je zekerstellen dat de visie bestaansrecht heeft in de huidige en te verwachten marktomstandigheden. Want als dit laatste niet het geval is, gaat de strategie per definitie niet werken.
Wat zie jij als je kijkt? Dat is de essentiële vraag. Wat zie je als je kijkt naar jouw bedrijf, producten, diensten, de branche, de doelgroep, ontwikkelingen en innovaties? Waar zie je jezelf en jouw bedrijf staan over 5 jaar. Visie wordt vaak geassocieerd met de toekomst. Toch is het verstandig om jouw visie te laten starten vanuit het heden. Zo maak je ook een realistische aansluiting tussen de huidige stand van zaken en het gewenste doel. Als je naar jouw ideaal gaat toewerken, werkt dat alleen als je vanuit de realiteit vertrekt. Daarom maken we de volgende driedeling:
Baseer je visie zoveel mogelijk op feiten. Het draagt bij aan een realistische visie en het geeft inzicht in waar jouw kansen als ondernemer liggen. Wat betreft de toekomst is het lastig om in de glazen bol te kijken. Maar t.a.v. het heden kun je vaak eenvoudig over objectieve data beschikken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan brancherapporten, statistieken, reviews en dergelijke.
Relevante vragen zijn:
Ontwikkelingen en innovaties geven zowel de begrenzing aan als de mogelijkheden. Het bepaalt hoe jouw bedrijf zich staande wil en kan houden in de dynamiek van vraag en aanbod.
Dit is waar het uiteindelijk om draait. Het vastomlijnde en duidelijke doel waarvan iedereen binnen jouw bedrijf, van hoog tot laag, snapt waarnaar jouw bedrijf op weg is. Ook wel geformuleerd als de B.H.A.G. The Big Hairy Audicious Goal.
Hieronder tref je voorbeelden aan van bedrijfsvisies met daaraan gekoppeld hun missie. Beide begrippen worden vaak in één adem genoemd. Op deze manier zie je ook het verschil tussen beide.
De visie is met name gericht op het effect op de langere termijn dat jouw bedrijf nastreeft. De missie is wat jouw bedrijf doet voor de doelgroep. Je visie vertelt niet zozeer wat je doet, maar vooral waarom je het doet. Wat jouw drive is. Waar je in gelooft. Dit correspondeert ook met de bekende ‘Why’ van Simon Sinek.
ThinkTriple
Hier zit het volgende verhaal achter:
Tijdens de corona-crisis zag elke ondernemer in zijn netwerk dat hardwerkende ambitieuze collega ondernemers met mooie succesvolle bedrijven zo maar stil vielen. Dat verdienden ze niet en toch gebeurde het. Als ondernemer word je dan dubbel getroffen. Want met het stilvallen van de zaak, komen ook persoonlijke dromen onder druk te staan.
Bedrijfsstrategie en strategische wendbaarheid zijn essentieel voor elke ondernemer. Daarmee wil ik naast de zakelijke ambities ook de persoonlijke dromen veilig stellen.
Als ondernemer koester ook ik mijn persoonlijke dromen en ambities. Daarom weet ik hoe belangrijk dit is.
IKEA
Tesla
Jouw visie en missie tezamen moeten dus voorzien in een duidelijke behoefte van de klant en tegelijkertijd inspirerend voor jezelf zijn. Want dat maakt het voor jou de moeite waard is om elke dag op te staan en keer op keer 100% van jezelf te geven. Dat lukt beter naarmate visie en missie heel dicht bij jou als persoon staan. Vandaar ook de tip: begin bij jezelf.
Van hieruit is het natuurlijk heel verleidelijk om gelijk door te pakken met de blog ‘Missie’ en ‘Strategie’.
De tip die ik je geef: Check eerst de blog ‘Onderscheidend vermogen’. Hierin staat een verrassend handige tip hoe je eerlijk en snel jouw onderscheidend vermogen bepaalt.
De doelgroep kan eenvoudig producten, diensten en bedrijven met elkaar vergelijken. Je hebt iets nodig om de klant over de streep te trekken om voor jou te kiezen. Missie en strategie komen sterker voor de dag als je bewust stuurt op je onderscheidend vermogen.